Vinkkejä moottorin talvisäilytykseen

Kaikki venemoottorit tarvitsevat jonkinlaisia toimenpiteitä talven varalle. Erilaisia neuvoja on varmasti yhtä monta kuin moottoreitakin. Tänne olen kerännyt joitakin vinkkejä, jokainen voi taitojensa ja moottorinsa mukaan soveltaa ohjeita, KUITENKIN AINA OMALLA VASTUULLA. Jokainen voi itse miettiä moottorinsa tarvitsemaa huoltoa, tietenkin pari heppainen soutuveneen peräprutku, jolla ajetaan muutama tunti kesässä, ei tarvitse samanlaista huoltoa kuin ympärivuoden käytettävä kalastusaluksen moottori. Ensisijaisesti kannattaa soveltaa moottorivalmistajan ohjeita ja jos tuntuu että peukalo on keskellä kämmentä niin kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

 • Käytä moottori lämpimäksi ja vaihda öljynsuodatin ja öljy.
 • Tarkasta että makeavesijäähdytteisessä moottorissa on kunnollista pakkasnesteliuosta, noin 50%.
 • Merivesijärjestelmä kannattaa huudella makealla vedellä, jotta suola saadaan pois järjestelmästä (jos käytät venettäsi puhtailla sisävesillä niin tämä ei ole välttämätöntä). Perämoottoreihin on saatavilla tähän tarkoitukseen sopivia letkuliittimiä, sisämoottorissa (puutarha)letkun voi kytkeä suoraan moottorin veden ottoon. Vaihtoehtoisesti voi irrottaa imuletkun pohjahanan liittimestä (tässä vaiheessa veneen on syytä olla kuivalla maalla tai pohjahanan suljettuna) ja laittaa sen astiaan johon voi lisätä makeaa vettä. Sitten annetaan moottorin käydä kunnes vettä on kulkeutunut järjestelmän läpi joitakin kymmeniä litroja.
 • Huuhtelun jälkeen tyhjennä koko jäähdytys järjestelmä vedestä. Vaihtoehtoisesti voit täyttää järjestelmän pakkasnesteliuoksella. Tästä aiheesta voidaan käydä kädenvääntöä kumpi menetelmä on parempi, mutta molemmat ovat käyttökelpoisia.
 • Vaihda tai puhdista polttonesteensuodatin ja tyhjennä mahdollinen erillinen vedenerotin siltä varalta ettei se voi jäätyä rikki.
 • Polttoainesäiliö kannatta täyttää täyteen, tämä vähentää veden kondensoitumista.
 • Akku pois veneestä ja ladattuna kuivaan, viileään säilytyspaikkaan. Akun varaustila kannattaa tarkistaa muutaman kerran talven aikana ja ladata tarvittaessa.
 • Moottori kannattaa puhdistaa päällisin puolin ja rasvata liikkuvat osat. Sähkölaitteisiin voi käyttää niihin tarkoitettuja suoja-/ kosteudenpoistoöljyjä.
 • Sylinterit ja venttiilit voi suojata sumutamalla öljyä moottorin käydessä ilmanoton kautta, tai bensa koneissa voi lurauttaa muutaman tipan tulpan reiästä ja pyöräyttää moottoria muutaman kerran käsin.
 • Perä- ja sisäperämoottoreissa vaihda peräöljy, sisäperämoottoreissa lisäksi pitää rasvata vetolaitteen murrosnivelet.
 • Huollon yhteydessä kannattaa tietysti tarkistaa potkuri, sinkit, yms. kuluvat osat ja mahdolliset vauriot. Kunnolla tehty syyshuolto helpottaa kevään vesillelaskumanoveereja kun motti hyrähtää käyntiin ensi nykäisyllä/ kammen väännöllä/ startilla.